Kórejská kuchyňa všeobecneTradičné kórejské jedlá pozostávajú skôr z obilnín a zeleniny ako z mäsa
a tuku. Spoločnou včeobecnou črtou stravy je ostrá korenitosť. Používa sa niekoľko druhov omáčok vyrobených z kvasených strukovín, ktoré sú veľmi používané a zväčša charakterizujú kórejské varenie. Sú to sójová omáčka, nátierka z červeného čierneho korenia a sóje. Používajú sa do polievok, pri dusení a pri príprave príloh. Iné príchute sú napríklad sézamový olej, sézamové semienka, cesnak, zelená cibuľa, zelené a čierne korenie, zázvor, mleté červené čierne korenie a čierne korenie. Zelenina sa konzumuje buď surová s omáčkami alebo dusená a kvasená. Niektoré druhy, ako cukina, sú obalované v múke a vajciach a vyprážané do zlatista. Rybie filé sa tiež vypráža alebo celé ryby sú grilované, dusené či marinované so sójovou omáčkou, ryžovým vínom a korenené. Niekedy sú konzumované aj surové s korenistou omáčkou. Kórejská kuchyňaKórejský tradičný čajTradičné čaje majú rôznorodé a prenikavé vône. Stačí ich len ochutnať
a veľmi ľahko je možné stať sa na nich "závislým". Okrem iného
sú tieto čaje zdravé a prispievajú k optimistickej nálade človeka. H U E Existuje 40 typov tradičných kórejských čajov. Zaujímavé sú predovšetkým tri druhy zelených čajov, a to: 1 - čínsky čaj Pri varení čaju sa uprednostňujú celé kúsky ovocia pred práškovým čajom. Táto prirodzenosť sa pochopiteľne premietne do tej pravej chuti, bez vedľajších prísad. Kórejská tradičná stravaG I M C H I / K I M Č I Ide o veľmi pikantnú kvasenú čínsku kapustu, či reďkovku alebo uhorku,
ktorá je najprv solená a potom naložená s cesnakom, zelenou cibuľou, červeným
čiernym korením a zázvorom a ochutená solenou alebo surovou rybou alebo
mäkkýšom v rôznych kombináciach. Predstavuje najtradičnejšiu prílohu k
ľubovolnému jedlu. P U L G O G I Kórejské jedlo z tenkých plátok hovädzieho mäsa, marinované v sójovej omáčke, sézamovom oleji, sézamových semienkach, cukre, cesnaku, zelenej cibule a čiernom korení a potom grilované na stole. C H I G A E / Č I G A E Predstavuje hustý vývar z mäsa alebo ančovičiek a zemiakov, cibule, nátierky zo strukovín, cukiny. Je ochutený sézamovým olejom, cesnakom, čiernym korením alebo nátierkou z červeného čierneho korenia. Iné druhy sú z bravčového mäsa a kimči alebo s rybou. N A K J I B O G G U M Ide o pomiešané vyprážané chobotnice s pokrájaným zeleným korením, cibuľou, mrkvou a cesnakom. H A N J E O N G S I K Špecialita, pri ktorej sa ryža zmieša s rybami a duseným mäsom. Toto jedlo patrí medzi tie menej korenené, a preto je možno vhodné pre tých, ktorí sa ešte nestihli "zoznámiť" s typickou štiplavou korenistou kórejskou kuchyňou. B I B I M B A P Veľmi chutné jedlo, pri ktorom sa dokonale zmieša ryža so zeleninou, hovädzím mäsom, sézamovým olejom a nátierkou z červeného čierneho korenia. PAJEON Vyprážaná palacinka so zelenou cibuľou, morskými živočíchmi a hríbami. Jedlo nie je korenené. T O F U Ide o klasický tofu syr, napichnutý na špajdlu. Pred samotnou konzumáciou sa ešte namočí do slanej sójovej omáčky so zelenou cibuľou a cesnakom.
|